Menneinä aikoina oli metsälle lähdettäessä tavallista laittaa päälle vanhat ja kuluneet vaatekerrat. Ei ollut niinkään väliä miltä eräretkillä näytti, koska pääasia oli saada vain mahdollisimman paljon saalista kotiin tuotavaksi. Noista ajoista on metsästyksen merkitys sekä riistatiheydet merkittävästi muuttuneet. Haukkuvilla lintukoirilla metsästämisestä on nykyisin tullut perinteiden ja erätaitojen säilyttämistä, jossa varusteiden laadulla ja mukavuudella on harrastajille tarkoituksellista merkitystä.
Koirametsästystä ajatellen asusteiden tulisi olla tähän tarkoitukseen suunniteltuja ja kestävistä materiaaleista valmistettuja. Haukkuvilla lintukoirilla metsästettäessä joudutaan toistuvasti lähestymään haukun kohdetta matalana ryömien, joten nämä seikat tulee vaatteita hankittaessa huomioida. Nykyaikaiset materiaalit antavat hyvät lähtökohdat löytää jokaista metsästäjää henkilökohtaisesti miellyttävä asukokonaisuus, jossa on miellyttävä, lämmin ja kuiva kulkea Suomen vaativissa sääoloissa.
Vielä 1990 luvulla yleiset, maastokuviolliset puuvillaiset metsästysasut, ovat nykyisin jääneet uusien materiaalien ja erityisesti liikkuvaan metsästykseen suunniteltujen asusteiden jalkoihin. Hyväksi koettuja materiaaleja ja asuja on toki edelleen järkevää hyödyntää, mutta uudet materiaalit ovat metsästettäessä selvästi toimivampia. Perinteinen puuvillainen ns. ”pellepuku” voi olla edelleen käyttökelpoinen alkukauden kuivalla ja lämpimällä säällä, mutta syksyn vaativille eräretkille sitä ei enää kannata pukea ylleen.
Pystykorvalla metsästävän takissa tulisi olla riittävästi taskuja sekä hihojen takaosat kosteudelta suojattuja. Asusteissa ei myöskään saisi olla heliseviä vetoketjuja, vaan taskujen tulisi olla äänettömästi käytettävissä. Housujen polvien edessä tulisi olla ns. ”konttaus-suojat” lahkeitten kastumisen ehkäisemiseksi sekä kengistä pois pitämiseksi.
Alusvaatetus
Jos lähdetään liikkeelle alimmaisesta vaatekerrasta niin alusasuina ovat erinomaisia valintoja nykyiset tekniset alusasut tai urheilukerrastot, jotka pitävät ihon kuivana ja vähentävät jaloissa tuskallisia suonenvetoja. Ne ovat yleensä 100% polypropeenia, eivätkä sido itseensä juurikaan kosteutta vaan siirtävät sen ylempiin vaatekerroksiin. Näin iho tuntuu kuivalta ja lämpimältä kovassakin liikunnassa. Käytettäessä teknistä alusasua tarvitaan yleensä vähemmän muita vaatekertoja.
Jahtikauden alussa, jolloin ilmat ovat vielä lämpimiä, ovat hyvä vaihtoehto saapassukiksi pitkävartiset ja hyvin jalkaan istuvat vaellussukat. Ne eivät haudo jalkoja, ehkäisevät hietymiltä ja kuivuvat tarvittaessa nopeasti.
Hyvin jalan mukaan muotoutuvat villapohjaiset saapassukat, ovat mukavia jalassa ja ehkäisevät hiertymien syntymistä varsinkin jalkojen hikoillessa. Ns.vilttipohjasukat ovat erinomainen valinta koiran kanssa samoilevalle metsästäjälle.
Polypropeeni kerraston päälle tulee laittaa kehon nesteitä imevä vaatekerta, joka voi olla lämpimällä kaudella pelkkä puuvillapaita ja säiden kylmetessä ohut fleece kerrasto. Fleece antaa ilmaa sisältävinä materiaaleina sopivasti lämpöä liikkuvassa metsästyksessä. Liikkuva metsästäjä tarvitsee tämän lisäksi harvoin muuta, kuin päällysvaatetuksen. Lämmittävänä väliasuna käy myös perinteinen märkänäkin lämmittävä villa mutta uudet kuidut siirtävät alusvaatteista tulevan kosteuden ylempiin vaatekerroksiin ja ovat keveämpiä.
Päällysvaatetus
Perinteinen anorakkimallinen ja vedenpitävä pusakka sekä polvivahvikkeilla suojatut housut ovat hyvä perusvaruste haukkuvalla kintukoiralla metsästävälle. Tällaisia housuja löytyy ainakin Svedteamin mallistosta.
Päällystakissa hihojen takaosat tulisi olla kosteudelta suojattuja, kulutusta kestävää ja kylmältä eristävää kangasta. Housuissa on hyvä olla myös samat ominaisuudet ja parhaissa on ”läppä” johtamassa vesi ja roskat pois saappaista. Kiliseviä vetoketjuja ja neppareita pystykorvalla metsästävän vaatteissa saa olla.
Pystykorvalla metsästävän vaatetus ei saa olla kahisevaa ja oksistossa ääntä synnyttävää materiaalia, koska tällainen luontoon kuulumaton ääni karkottaa tehokkaasti riistan. Päällysvaatteiden tulee olla myös metsän taustaväreihin sointuvia.
Housut tulee varustaa riittävän tukevalla ja vahvalla vyöllä, joka samalla tukee selkää ja pitää paidat housujen sisällä. Housuissa on vyön lisäksi hyvä käyttää käytännön syistä myöskin henkseleitä. Hyviä sellaisia löytyy mm. Sastan ja Pinewoodin mallistosta.
Nykyaikaiset kalvoasut ovat käyttöominaisuuksiltaan hyviä, sillä ne ovat hengittäviä, vedenpitäviä ja keveitä materiaaleja. Miinuksena voidaan ehkä mainita, että ne ovat hinnakkaita eivätkä aina kestä kipinöitä. Lisäksi ne vaativat juuri oikeanlaisen kerrospukeutumisen toimiakseen odotetulla tavalla.
Talven tultua ja erityisesti näätäjahdeissa voidaan edelleen käyttää perinteistä sarkapukua. Sarkapuku on edelleen paras eräasu lumikeleillä. Se on aina äänetön ja märkänäkin lämmin.
Kengät
Kenkien tulee olla pystykorvalla metsästävällä erityisen hyvät. Hyvillä jalkineilla estetään nilkan revähtäminen ja jalkojen ennenaikainen uupumus. Lisäksi aseen kanssa liikuttaessa tulee kaikenlaista kompurointia yrittää etukäteen välttää. Kenkien tärkein tehtävä kuitenkin on, joskus vaikeissakin lintumaastoissa liikuttaessa, jalkojen kuivana pitäminen sekä nilkkojen tukeminen.
Alkukauden kenkinä käyvät hyvin vaelluskumisaappaat, jotka pohjan tukivahvikkeiden takia tukevat metsässä liikuttaessa samalla nilkkaa. Investoimalla kunnollisiin saappaisiin säästää itseään jalka krampeilta ja ennenaikaiselta väsymykseltä. Lokakuulla ilmojen jo jäähdyttyä voi mukavammilta jalassa tuntua neoprenilla vuoratut kumisaappaat. Niissäkään ei tule erehtyä halpamalleihin, sillä niiden päällysmateriaali ei aina kestä käytössä vaan voi revetä.
Jos varren pituudella ei ole metsästäjälle merkitystä, parhaimmat metsästyskengät saa kuitenkin hankkimalla laadukkaat, kalvolla vuoratut vaellussaappaat, jotka ovat tukevat, keveät ja hengittävät.
Jalkineiden pohjien muotoiluun on myös syytä kiinnittää huomiota, jotta saappaat olisivat pitävät myöskin liikuttaessa liukkailla alustoilla. Kumisaappaisiin kannattaa lisäksi hankkia jalkapohjaa lämmittävät ja helposti kuivatettavat pohjalliset.
Talvisessa näädänmetsästyksessä ehdottomasti parhaat jalkineet ovat hiihtoreunuksella varustetut, erinomaisesti vuoratut ja hengittävät eräsaappaat. Varrensuussa on hyvä kiristys estämässä lumen pääsyn kenkään hangessa kahlatessa.
Muu vaatetus
Ei myöskään ole samantekevää minkälaista päähinettä pystykorvalla metsästävä jahtireissuillaan käyttää. Syksyllä sää vaihtuu usein aamun kylmän kelin jälkeen varsin nopeasti ja lämpötila nousee. Tällöin tulee koiran kanssa vaeltavalle metsästäjälle helposti kuuma ja epäkäytännöllinen päähine tuntuu heti huonolta. Pelkkä metsästyslippis on syksyllä lähes aina aamuisin kylmä. Tähänkin on helppo vaikuttaa hankkimalla nykyaikaiset varusteet.
Päähine, jossa on esim. esiin kännettävät korvasuojat antaa mukavasti lisälämmikettä alkusyksyn kylminä aamuina. Myös irralliset korvalaput ovat mukava lisävaruste, sillä ne on kätevä riisua pois ilman lämmettyä ja laittaa takaisin tarvittaessa. Myös kevyttä fleecepipoa kannattaa pitää varalta mukana.
Useimmat metsästäjät tarvitsevat sormikkaita vasta loppusyksyllä, mutta jonkinlaiset hanskat on hyvä olla aina mukana retkillä. Erityisesti kontatessa kylmää ja kosteaa maata myöten tulee kaivanneeksi hyviä ja laadukkaita sormikkaita.
Hyvä valinta yleishansikkaiksi ovat kuvan mukaiset fleece-käsineet, joissa on kämmenpuoli pitävää nahkaa. Sellaisia on hyvä pitää käveltäessä ja ottaa repusta vasta haukulle lähdettäessä vedenpitävät ja eristetyt konttaushanskat.