Haukkuvan lintukoiran hoito

Ennen metsästyskautta pystykorvan hoidossa huomioitavat asiat:

Havukka Rellu 2013 © Erkki UutelaEnnen varsinaista metsästyskautta tai linnunhaukkukokeisiin (LINT) ilmoittautumista on koiran peruskunto saatava nousemaan voimakkaampaa rasitusta kestävälle tasolle. Metsästyskoiran kestävyys on todennäköisesti kesän jäljiltä varsin huono, joten kunnon kohottaminen pitää aloittaa rauhallisesti mutta määrätietoisesti.

Olisi ihanteellista jos oman koiran kanssa liikuttaisiin säännöllisesti, jotta sen kunto ei pääsisi liikaa rapistumaan. Säännöllisellä liikunnalla metsästäjän oma kuntokin pysyy kohtuullisella tasolla. Koiran tehokkaampi liikuttaminen ennen metsästys- ja LINT-koekautta varten tulee aloittaa vähintään kuukausi ennen tositoimia, jotta koiralle saataisiin myös kestävyyttä. Hyväkuntoinen koira pysyy terveempänä ja tuottaa kaksin verroin iloa yhteisillä retkillä.

Huonokuntoinen mutta kovan riistavietin omaava koira, voi riistatilanteissa yrittää kuntoonsa nähden liikaa ja juoksee itseltään ns. jalat alta. Tästä palautumiseen ei auta kuin runsas lepo ja kipeytyneiden jäsenten oikeaoppinen hieronta. Koira tarvitsee kuntoutuakseen monipuolista liikuntaa, eikä koiran kuntoon kohottamista tule tehdä pelkästään juoksuttamalla sitä asfalttiteitä pitkin. Se voi olla liiallisesti toteutettuna koiran nivelille ja anturoille vahingollista. Lisäksi teiden varsilla vaanivat  sinne kesäaikana särkyneet lasipullot. Paras juoksualusta koiralle on soratie tai metsäinen polku. Talviaikana koiraa voi juoksuttaa myös lumisilla kestopäällysteteillä.

Metsästyskoira on hyvä madottaa ainakin pari kertaa vuodessa ja toinen hetki on hyvä olla ennen metsästyskautta, jotta madot eivät hidastaisi koiran kuntoutumista. Tämä on oikea aika hoitaa myös rokotukset kuntoon, jos ne ovat päässeet vanhentumaan. Kaikki metsästyksessä käytettävät koirat on lain mukaan rokotettava. Kesä on myös hyvä aikaa käyttää koira jalostuksellisesti tärkeässä  PEVISA-tarkastuksessa.

Tiistilän Panu 2006 © Eero Niku-PaavoLämpimien vesien aikana koiria on myös hyvä totuttaa vesi-
työskentelyyn ja uittaa. Varsinkin nuorilla koirilla tämä on tärkeää, jotta niistä tulisi hyviä käyttökoiria. Uimaan mielellään menevästä pystykorvasta on metsähanhen metsästäjälle korvaamatonta apua.

Kesäaikana voi mäkäräräistä, punkeista ja muista verta imevistä syöpäläisistä olla ulkona pidettävälle pystykorvalle suurtakin kiusaa. Syöpäläisten ilmestyessä, tulisi koiralle varmistaa niistä vapaa alue esim. kopin sääskiverholla. Koira stressaantuu nopeasti tauottomassa mäkärä ”pommituksessa” ja varsinkin silmien ympäristö sekä mahanalunen tulevat niiden toimesta nopeasti purtua verille. Puremat voivat tulehtua ja useasti koiralle nousee lämpöä kesän ensimmäisinä päivinä. Tällöin koira on syytä hommata tilaan, jossa on viileää ja se pääsee syöpäläisiltä rauhaan. Muuten koira voi sairastella pitkääkin.

Koiran juomaveden laadusta on lämpimillä keleillä huolehdittava. Juomaveden pitää olla puhdasta ja se tulee vaihtaa päivittäin. Seisova ja lämmin vesiastia limoittuu nopeasti, eikä se kelpaa koiralle. Vesi saadaan pysymään viileänä esim. valamalla kipon muotoinen betonikehys astialle, jolloin se jäähtyy yön aikana ja pitää veden päivällä hyvänä. Saman asian ajaa, kun metallisen juoma-astian alle laitetaan laakea kivi tai betonilevy. Kirkas, ruostumatonta terästä oleva juoma-astia on paras ja on helppo pitää puhtaana.

Ulosteiden päivittäinen siivoaminen häkistä ja koiran oleskelu alueelta ehkäisee hajuhaitat ja parantaa koiran muutakin viihtyvyyttä lämpimillä ilmoilla. Samalla vältyt naapurien aina koiraihmiseen kohdistaman valppauden vähenemiseltä.

Metsästyskoiran turkin hoitoa ei myöskään tule laiminlyödä. Valitettavan usein näyttelyissä näkee hyvärakenteisia pystykorvia, jotka turkin hoitamattomuuden takia näyttävät juuri navetan takaa tuoduilta. Pääsääntöisesti samat koirat näyttävät olevan tottumattomia näyttely-ympäristöön ja kulkevat hännät alhaalla sekä remmissä vetäen. Tähän rodun arvostelua näyttelyissä laskevaan käytökseen on pystykorvaihmisten syytä paneutua. Näyttely on yleensä niihin tottunuttakin koiraa stressaava tapahtuma, joten koirat on syytä totuttaa ennen näyttelyitä muihinkin koiriin sekä ihmisiin. Koira arvostellaan näyttelyssä siinä kunnossa kuin se esitetään.

Metsästyskauden aikana:

Metsästyskauden alkaessa on pystykorva hyvä aina madottaa ennen sen varsinaista metsästyskäyttöä. Hyvä tällainen on kerta-annoksena annettava matolääke, joka annetaan koiralle vaikka pari viikkoa ennen tositoimia.

Metsästyskauden aikana koira on altis erilaisille vammoille, joita metsästysreissuilla voi sattua. Ne on syytä hoidattaa viivyttelemättä, jotta ne lähtevät nopeasti paranemaan muutoinkin fyysisesti kovilla olevalla metsästyskoiralla. Selvien vammojen kohdalla on syytä mennä heti eläinlääkäriin.

Savukoski 2007 © Eero Niku-PaavoRuuan tarve kasvaa voimakkaasti ja normaalisti kaksi
päiväannosta tarvitseva koira vaatii ainakin kolmannen annoksen jahtikautena välttyäkseen liialliselta laihtumiselta.

Pystykorva on hyvä kuivata kunnolla metsältä tultaessa. Metsällä kastunutta koiraa ei saa milloinkaan unohtaa märkänä ja viluisena auton takaosaan, vaan koira kuivataan ja sille järjestään kuiva makuupaikka. Koiran lihakset pääsevät näin menetellen rentoutumaan ja palautuvat nopeammin seuraavaa käyttöä ajatellen. Koiralle tulee muutoinkin järjestää riittävästi lepoa ja rauhallinen makuupaikka jahtipäivien väliseksi ajaksi. Levännyt ja hyvin hoidettu koira pelaa useita päiviä peräkkäin ja on heti aamusta voimissaan.  Tutussa ja turvalliseksi koetussa autossa koira levähtää meluisaa kämppää paremmin. Autoon totutettu koira aloittaa sinne asetuttuaan yleensä heti levähtämisen.

Koiran kynsien, polkuanturoiden ja turkin huoltoa ei tule unohtaa myöskään metsästyskauden aikana. Koiran kynnet ovat maastoroissuilla kovilla ja ne tulee tarkastaa päivittäin repeämisten havaitsemiseksi ja hoitamiseksi. Samoin tulee tutkia onko koira muutoin satuttanut tassujaan. Varsinkin loppukaudesta riitteen muodostuessa hangen pinnalle on varottava koiran tassujen hajoamista. Tassujaan vahingoittaneen koiran käyttöä tulee välttää.

Metsästyskauden jälkeen:

Pystykorvainen koira on helppopitoinen ja vaatii Jahtikauden jälkeen suhteellisen vähän hoitoa. Lähinnä kysymykseen tulee koiran perustarpeiden tarkkailu ja ylläpito, ettei se pääse sairastumaan. Riittävästä viikoittaisen liikunnan saamisesta on myös huolehdittava. Koiralla tulee olla asianmukaiset ja lämpimät sekä vedottomat tilat pakkas- tai sadepäiviä varten. Koirankopissa tulee olla puhtaat ja kuivat pehmikkeet, jotta koira voi asettua mukavasti koppiin. Metsästyksen aikana kulunut ja sotkeentunut turkki tulisi aina pestä ja selvittää ennen talvikautta. Turkkia tulee hoitaa säännöllisesti harjaamalla ja kampaamalla , jotta se säilyttäisi hoidetun ulkonäkönsä läpi talven.

2015 © Eero Niku-Paavo

 

 

Hampaitten ja ikenien kuntoa on hyvä tarkkailla ja antaa koiralle riittävästi ”kaluttavaa”, jotta hampaisiin ei muodostuisi hammaskiveä. Sokerisia herkkupaloja ei metsästyskoirille pidä antaa. Jos koiralle tulee kaikesta huolimatta hammaskiveä, tulee se poistattaa eläinlääkärillä, mahdollisesti vuosirokotusten yhteydessä.

 

 

2015 © Eero Niku-Paavo

 

 

Korvien sisäpuoli olisi hyvä puhdistaa sinne menneestä liasta korvatulehdusten ehkäisemiseksi. Niiden puhdistukseen voi käyttää samoja vanupuikkoja, kuin ihmiselläkin. Toimenpide tulee suorittaa varovasti ja hellästi, ettei siitä tulisi jatkuvaa painiottelua. Oikeanlaiseen toimenpiteeseen koira kyllä tottuu, eikä pyristele vastaan.

 

 

2015 © Eero Niku-Paavo

 

 

Talvella on tassuissa hyvä kiinnittää huomiota siihen, että anturoita kylmältä suojaamaan kasvavat karvat eivät pääse liian pitkiksi ja kerää lumipaakkuja varpaiden väliin. Ne vaikeuttavat koiran liikkumista, jolloin se pysähtelee niitä järsimään. Karvoja voi lyhentää sopivamman pituiseksi saksilla leikkaamalla.

 

 

 

Talvella tulee pitää huoli kynsien kasvusta niitä kynsisaksilla lyhentämällä. Ne eivät kesän tapaan pääse kulumaan normaalisti, vaan kasvavat liian pitkiksi. Ne voivat koiran liikkuessa tarttua kiinni ja revetä, jolloin tulee turhia lääkärireissuja. Koiran kynnet tulee huoltaa määräajoin ja varsinkin etutassujen kannuskynsi tulee pitää aina tylsänä.