Esimerkki tavoitteellisesta yhdistelmästä

© Mikko Immonen 2023

Suomenpystykorvan jalostustavoitteeksi asetettiin alun perin hyvä puuhun lintua haukkuva koira, joka on myös kaunis pihakoira. Kuva © Mikko Immonen 2023

Tässä esimerkissä on asetettu lähtökohdaksi, että yhdistelmissä käytetään koiria, jotka ovat PEVISA-tarkastettuja.

Perinnöllisen edistymisen saavuttamiseksi jalostukseen käytetyt koirat ovat myös rodun keskitasoa parempia halutuissa ominaisuuksissa. Lisäksi tavoitteena on rajoittaa sukusiitoksen kasvua, jotta ei menetettäisi rodun monimuotoisuutta.

VAIHE 1. Avaa tästä KoiraNet-jalostustietokanta uudelle selaimen välilehdelle ja kirjoita koirasi rekisterinumero Pikahaku kenttään.
Valitse Hae painike Koirasi tiedot aukevat näkyviin.

  • Terveystulokset kohdasta näet onko koira PEVISA-tarkastus voimassa ja onko jotain huomioon otettavaa rodun Pevisa-ohjelman suhteen (Kaikki kunnossa, rajoite tai kielto).
  • Tavoitteena on, että vakavia, koiran hyvinvointiin vaikuttavia vikoja ja sairauksia vastustetaan.
  • Koiraa suositellaan käytettäväksi jalostukseen vasta aikuisena (vähintään 2-vuotiaana).
  • Ensimmäistä kertaa astutettavan nartun yläikärajaksi suositellaan 5 vuotta.
  • 8 vuotta täyttäneen nartun astuttaminen edellyttää aina eläinlääkärintodistuksen.
  • Nartulla voidaan teettää enintään viisi pentuetta siten, että nartun edellisestä penikoimisesta on pentueen syntyessä kulunut vähintään 10 kuukautta.


VAIHE 2. Avaa KoiraNet aloitussivun Pikahaku oikealta puolelta toiseen selaimeen tai kuten tässä uudelle välilehdelle  Laajempi haku linkki.

Valitse avautuviin hakukenttiin esimerkiksi seuraavasti:

  • Sukupuoli Uros
  • Syntymävuosi 2-10 v. ikäiset koirat (Jalostukseen käytettävän koiran tulee olla yli 2-vuotias.)
  • LINT LINT-2 tai parempi tulos
  • Näyttelytulos EH/1 tai parempi arvostelu
  • Polvet 0 – ei muutoksia (Suosittelemme käyttämään yksilöä, jonka PEVISA-tarkastus on tehty sen täytettyä jo 3 vuotta, koska nuorella iällä saatu tutkimustulos ei ole luotettava.)
  • Silmät Ei valintaa (Ottaa mukaan myös koirat, joiden käyttöä jalostukseen ei kielletä)
  • Pennut 0 – 30 (Yhdelle koiralle rekisteröidään korkeintaan 40 jälkeläistä.)
  • Rekisteri Fi
  • Tila Ei ole merkittu kuolleeksi

Valitse Hae painike Saat sivulle listan uroksista, jotka täyttävät valitsemasi hakukriteerit.


Valitse listan ylälaidassa olevasta Kaikki linkistä näkymäksi kaikki koirat. Sivulla olevien uroksien tiedot näkyvät listalla aakkosjärjestyksessä. Voit nyt joko tulostaa listan (avaa valikko hiiren oikealla painikkeella ja valitse tulosta) tai kopioida ja tallentaa omalle tietokoneellesi taulukoksi esim. Exceliin.

Tavoitteena on, että jalostukseen käytettävät koirat ovat kliinisesti terveitä, kun kyse on sairauksista, jotka aiheuttavat koiralle kipua tai epämukavuutta tai muuten rajoittavat koiran lajityypillistä elämää.

 Poista tekemästäsi taulukosta ne koirat, jotka eivät Silmät sarakkeen tietojen perusteella täytä jalostuskriteerejä.

Suomenpystykorvilla PEVISA-ohjelman mukaiset ja jalostuksen estävät perinnölliset silmäsairaudet on KoiraNet-jalostustietojärjestelmässä merkitty seuraavasti:

               katarakta : todettu
                     PRA, …: todettu
PHTVL, (asteet 2-6): todettu

Jäljelle jääneiden uroksien sopivuutta  omalle nartulle voi nyt testata tekemällä koeparituksia. Kopioi uroksien rekisterinumero oman nartun toisella välilehdellä olevaan kohtaan Toisen vanhemman rekisterinumero. Valitse Muodosta sukutaulu painike Saat yhdistelmän sukutaulun yhdistelmätietoineen.

VAIHE 3. Monimuotoisuuden säilyvyyttä tavoittelevan yhdistelmän hakemisessa on paljon huomioitavaa. Ensimmäiseksi yhdistelmästä on syytä tarkastaa seuraavat lähtökohdat.

  • Yhdistelmälle on hyvä etsiä mahdollisimman laajaa jalostuspohjaa. Lähisukulaisyhdistelmiä eikä uusintayhdistelmiä (samat vanhemmat eri pentueissa) ei tule tehdä.
  • Ensimmäisessä KoiraNet sukutaulussa (sukupolvien lukumäärä 4) yksittäinen koira ei tule esiintyä useammin kuin kerran (sukukatokerroin on 1,0 eli 100 % sukutaulusta on eri koiria).
  • Sukupolvien lukumäärä 5 sukutaulussa sukukatokertoimen tulisi olla yli 0,90 (90 % sukutaulusta eri koiria).
  • Yhdistelmän sukusiitosaste(Ssa) saa olla enintään 3% KoiraNet sukupolvien lukumäärä 7 mukaan. Yhdistelmissä on kuitenkin rodun samanperintäisyyden takia syytä tavoitella selvästi tätä pienempää Ssa arvoa.  KoiraNet sukupolvien lukumäärä 7 mukaan laskettuna eri yksilöiden määrän tulee olla vähintään 180 yksilöä 254:stä ja sukukatokertoimen tulee olla vähintään 0,70.


VAIHE 4. Ota jatkokäsittelyyn kaikki ne yhdistelmät, joiden sukukatokertoimen arvo on 0,70 tai suurempi laskettaessa KoiraNet sukupolven lukumäärä 7 mukaan.

Sukukatokerroin ilmaisee kuinka monta eri koiraa sukutaulusta löytyy suhteessa siihen, että jokainen esivanhempi esiintyisi sukutaulussa vain kerran. Tarkoituksena on vähentää samaperintäisyyttä yhdistelmissä mikä voi lisätä riskiä perinnöllisten sairauksien ilmituloon.